[email]

Van Helfteren niet verder als coach Nederlands team

02/04/2019

Het Nederlands basketballteam gaat niet verder met Toon van Helfteren als hoofdcoach. De Nederlandse Basketball Bond (NBB) en de stichting Nederlands Mannenteam (NMT) hebben na een uitgebreide evaluatie besloten na zes mooie jaren afscheid te nemen van Van Helfteren. Zijn contract eindigde na de laatste WK-kwalificatiewedstrijd in februari.

,,We zijn zeer dankbaar voor de inzet van Toon van Helfteren in de afgelopen jaren. Hij is onze recordinternational, als coach en als speler. Hij heeft het team weer op de kaart gezet en verdient een standbeeld voor zijn inzet voor de sport’’, zegt voorzitter Bert Kragtwijk van het NMT. ,,Het zal niet eenvoudig zijn om een waardige opvolger te vinden.’’

Onder leiding van Van Helfteren deed Nederland in 2015 voor het eerst in 25 jaar weer mee aan het Europees Kampioenschap. Kwalificatie voor het EK in 2017 lukte net niet. Voor het eerst in ruim dertig jaar streed Nederland de afgelopen twee jaar mee om deelname aan het Wereldkampioenschap. De Orange Lions plaatsten zich wel voor de beslissende fase van de kwalificatie, maar konden de laatste stap niet zetten.

Het NMT en de NBB willen graag dat Nederland structureel deel gaat uitmaken van deze eindtoernooien. Door middel van het aanstellen van een internationaal ervaren coach, met onder andere nieuwe inzichten en visie op het gebied van speelstijl, is er een nieuwe impuls te geven aan het Nederlands Mannen Team. Daarbij is het doel zowel in de huidige windowformule, met daarin een korte voorbereidingstijd voor de wedstrijden, onmiddellijk het maximale uit het team te halen. Daarnaast dient op termijn de aanstormende groep talenten opgeleid te worden richting de Europese top.

Uiteindelijk dient dit te resulteren in het hogere doel: deelname aan de Olympische Spelen in 2028.

Het aantrekken van een nieuwe coach is in handen van de NBB, die na dit jaar de organisatie van het Nederlands team terugneemt van het NMT.

De eerste opdracht is om eind dit jaar succes te boeken bij de eerste kwalificatiewedstrijden voor het Europees Kampioenschap van 2021. De NBB wil een dienstverband met een inzet tijdens de windows en de oefencampagnes.

Het streven is om voor de zomer bekend te maken wie de nieuwe coach wordt.