[email]

Van Helfteren onderkent het bijzondere van zijn mijlpaal

26/07/2013

Wanneer het Nederlands basketballteam komende zaterdag in Andenne tegen België speelt, zal bondscoach Toon van Helfteren voor de vijftigste keer op de bank zitten. Van de 30 verschillende bondscoaches die Nederland ooit had (de Amerikaan Howie Landa niet meegerekend), zijn alleen Ruud Harrewijn (84 interlands), Vladimir Heger (82), Jan Janbroers (78), Bill Sheridan (56) en Egon Steuer (55) in meer interlands als bondscoach opgetreden.

‘Voor alle vijf gespeeld’

“Hartstikke leuk die cijfers!,” reageert Van Helfteren, die met 207 interlands als speler Nederlands recordhouder is. “Zit er naar te kijken en realiseer me dat ik voor alle vijf de coaches die meer interlands hebben gecoached dan ik, heb gespeeld.”

Voor alle vijf kwam Van Helfteren als (jeugd)international uit. Drie van de vijf trof hij bovendien op zijn pad als clubcoach: Egon Steuer bij BC Paulus in Tilburg, Bill Sheridan bij Punch in Delft en Ruud Harrewijn bij BS Leiden.

Van Helfteren: “Bijzonder toch?!”

Tien bondscoaches

Door zijn enorme staat van dienst speelde Toon van Helfteren in het Nederland A-team voor maar liefst tien verschillende bondscoaches: Harry Kippers, René Mol, Jan Bruin, Bill Sheridan, Jan Janbroers, Tom Quinn, Jan Sikking, Ton Boot, Vladimir Heger en Ruud Harrewijn.

Met 22 zeges en 26 nederlagen staat het winstpercentage van bondscoach Toon van Helfteren momenteel op 45,83 procent. Zes bondscoaches kunnen bogen op een zogenoemd ‘winning record’ (de gelegenheidsbondscoaches voor één dag niet meegeteld). Het hoogste winstpercentage is in handen van Tom Quinn met 66,67 procent. Hij won 20 van zijn 30 wedstrijden als bondscoach.