[email]

‘Wij kunnen meedoen op hoog niveau’

01/08/2016

Tijdens EuroBasket 2015 was Worthy de Jong een van de smaakmakers van de Orange Lions. Na de wedstrijd tegen Slovenië werd de nu 28-jarige guard gekozen in het All Star Team van die speeldag, te midden van miljonairs uit de NBA. “EuroBasket 2015 heeft me geleerd dat wij daar als team thuis horen. Wij kunnen meedoen op hoog niveau.”

De Jong, die in Zagreb gemiddeld goed was voor 9.4 punten en daarmee derde scorer van de Orange Lions werd, kijkt enigszins teleurgesteld terug op zijn laatste seizoen bij Zorg en Zekerheid Leiden. “We zijn niet geëindigd waar we hadden verwacht. Teams als SPM Shoeters Den Bosch, Landstede Basketbal Zwolle, Donar Groningen en Zorg en Zekerheid Leiden zijn de toppers in de competitie. Wij hoopten echt dat we dit jaar het kampioenschap konden pakken. We hadden er het team voor en Leiden was er ook wel weer aan toe. Tot onze teleurstelling is dat niet gebeurd.”

Bekroning

Over zijn jaren in Leiden is de 1.94 meter lange De Jong wel tevreden. “Ik heb in al die jaren een stijgende lijn laten zien. Dat ik in mijn laatste seizoen MVP van de competitie ben geworden, is heel mooi meegenomen. Dat is toch een fraaie bekroning van mijn Nederlandse carrière.”

EuroBasket 2015 heeft De Jong geleerd dat de Orange Lions mee kunnen doen met de grotere ploegen. De Orange Lions hadden in alle wedstrijden kansen en werden niet van het plankier geveegd. “Als individu kan ik daar ook meespelen”, meent De Jong. Met die gedachte in zijn achterhoofd begon De Jong aan het nieuwe seizoen in de Dutch Basketball League. Vooral hard werken stond hoog in zijn vaandel geschreven.

“Als je op EuroBasket op hoog niveau hebt gespeeld en je komt dan terug in Leiden, dan is die overstap moeilijk”, erkent De Jong. “Dat trekt je toch wel een beetje omlaag. Ik heb in Zagreb echt moeten wennen hoe snel het spel ging. Dat is me bijgebleven. Ik moet ook goed aan mijn schot blijven werken. In het begin van het seizoen lukte dat goed. Daar was ik heel tevreden mee. Alleen viel het een beetje weg aan het einde van het seizoen.”

Over de kansen van de Orange Lions om zich te plaatsen voor EuroBasket 2017, is De Jong positief. “Als we kijken naar de spelers met wie we ons de vorige keer hebben gekwalificeerd, dan kunnen wij dat nu ook doen. Het gaat om de inzet en het willen bewijzen dat wij daar horen te staan. Dan kun je al veel bereiken. Veel teams die we nu gaan tegenkomen, zijn al vaker op een EK gekomen. Zij kijken nu met een ander oog naar ons. Ik verwacht dat andere teams ons niet zullen onderschatten. Daar moeten wij ons op voorbereiden. Een goede scouting van de andere teams is ook belangrijk. Als dat allemaal goed loopt, maken wij zeker een kans.”

Ervaring

De Jong staat garant voor snelheid, creativiteit, scorend vermogen en defense. Door de iets gewijzigde selectie ten opzichte van EuroBasket 2015 behoort De Jong nu tot de ervaren spelers. Die ervaring wil hij ook inzetten voor het team. “Ik loop nu al weer wat langer mee dan sommige spelers. We hebben op dit moment best een jong team. Dan is het juist belangrijk om ervaren spelers, zoals ik, in de groep te hebben.”