[email]

Young Lions onderuit in België

05/07/2016

De Young Lions hebben na vijf opeenvolgende overwinningen vanavond hun eerste nederlaag geleden. In Sint Niklaas was het U23-team van België met 78-63 te sterk voor Nederland B. Bij rust bedroeg het verschil vijf punten: 35-30.

In de eerste wedstrijd van het drieluik tegen België opende hoofdcoach Toon van Helfteren met Dexter Hope, Bryan Alberts, Yannick Franke, Willem Brandwijk en Jito Kok. Dit pakte niet goed uit, want in Sint Niklaas keken de Young Lions na vijf minuten al tegen een 12-2 achterstand aan. België U23 sloot het eerste kwart met een 19-13 voorsprong af.

Door een run van negen punten (twee waren er aan het eind van het eerste kwart al genoteerd) pakten de Young Lions aan het begin van het tweede kwart heel even de leiding: 19-20. Niet voor lang. Want via 25-22 gingen de Belgen de rust in met een marge van vijf punten: 35-30. Thomas van der Mars was op dat moment verantwoordelijk voor de helft van de Nederlandse productie: 15 punten tegen 64%.

Na de pauze bleef Nederland B de Belgen goed volgen. Dit kwart werd met 19-20 gewonnen, waardoor de Young Lions terugkwamen tot 54-50. In het vierde kwart liep het verschil toch nog enigszins op. Via 65-57 werd het uiteindelijk 78-63 voor de Belgen.

De Young Lions scoorden 32 punten – tegen een schotpercentage van 70% – in the paint. Daarmee waren de Nederlanders iets beter dan de Belgen. Waar het verschil vooral in zat, waren de driepunters. België produceerde tien afstandsbommen (uit 29 pogingen), de Young Lions kwamen niet verder dan 2 uit 18.

Scores Nederland: Thomas van der Mars 21, Yannick Franke 16, Jito Kok 8, Maarten Bouwknecht 6, Willem Brandwijk 4, Bryan Alberts 3, Stefan Mladenovic 3 en Kadeem Pantophlet 2.