[email]

Wie wij zijn

Door Internationals, Voor Internationals. Met het oog op de toekomst.

In 2013 hielden de sponsors Sport1 en Buva Sports (Spalding) samen met de eredivisieclubs verzameld in de Federatie van Eredivisie Basketballclubs het Nederlands team op de been. Met een marginaal programma, waarin veel investering van spelers en staff werd gevraagd, slaagde Oranje er bijna in zich te kwalificeren voor EuroBasket 2015. Achter de groene tafel werd besloten Nederland twee zeges te ontnemen, waardoor niet de Orange Lions maar Estland een ticket voor het EK kreeg.

In 2014 was de financiële situatie rond Oranje weinig beter. Opnieuw met marginale middelen en een gekortwiekte selectie moesten bondscoach Toon van Helfteren en zijn assistenten Sam Jones en Peter van Noord alle zeilen bijzetten om met een volwaardige selectie een nieuwe gooi te doen naar een EK-ticket. Het was op voorhand een missie ‘against all odds’.

Maar op 27 augustus 2014 voltrok zich het Wonder van Leiden: Nederland versloeg in de laatste poulewedstrijd het ongenaakbaar geachte Montenegro en veroverde voor het eerst in 25 jaar een startbewijs voor het EK. Een ongekend succes voor Van Helfteren en zijn mannen. Plotseling stond het Nederlands mannenbasketball weer op de kaart en in het brandpunt van de media-aandacht.

Al in de zomer van 2014 was in Vinkeveen een groep initiatiefnemers bij elkaar gaan zitten bij wie de toekomst van Oranje na aan het hart lag. Mensen als Wil Moerer van Sport1, Patrick Wouters van den Oudenweijer van House of Sports en ex-internationals zoals Bert Kragtwijk, Frank Kales en Rolf Franke.

Uit die initiatiefgroep ontstond de Stichting Nederlands Mannen Team (NMT) die in oktober 2014 de handen ineen sloeg met de besturen van de Nederlandse Basketball Bond en de FEB.

De missie van de Stichting NMT is ambitieus: ‘Florerend en goed renderend basketball in heel Nederland met een winnend en onderscheidend Nederlands basketballteam als vlaggenschip.’

Op 22 februari 2015 presenteerde NMT-voorzitter Bert Kragtwijk tijdens het All*Star Gala in Den Bosch de plannen. Voor een zaal vol ex-internationals. Want de sport zelf vormt de cruciale basis voor de toekomst. ‘Door Internationals, Voor Internationals’ is de slogan, die vooral beoogt de toekomst van de basketballsport in Nederland veilig te stellen.

Bert Kragtwijk

Bert Kragtwijk (van 21 januari 1958)  is de voorzitter van de Stichting NMT. Bert meet 2 meter 7.

Kragtwijk speelde 99 officiële A-interlands. Hij debuteerde op 29 april 1977 onder Jan Janbroers tegen Frankrijk. Zijn eredivisiedebuut maakt hij in het seizoen 1974-1975 bij het Amstelveense Smirnoff Students ASVU. Een belangrijk deel van zijn basketballopleiding genoot hij in Amerika bij Old Dominion.

Vijf seizoenen speelde Kragtwijk in Amsterdam voor het Delta Lloyd van voorzitter Bram Brakel. In 1981 stapte hij over naar Leiden. Daar maakte hij in 1986 het eredivisie-einde van de club mee. Een enkelblessure hield hem vervolgens een seizoen lang aan de kant, waarna Bert Kragtwijk zijn actieve loopbaan in twee seizoenen (1987-1989) afrondde bij Miniware BS Weert.

Kragtwijk was tot 2016 directeur Nederland van ING Real Estate en drijft tegenwoordig het vastgoedadviesbureau Krachticom.

Rolf Franke

Rolf Franke (van 7 april 1967) is bestuurslid technische zaken en vicevoorzitter van de Stichting NMT. Rolf meet 1 meter 98.

Franke debuteerde in 1988 onder bondscoach Ruud Harrewijn als international en droeg 60 keer het Oranje shirt. Hij is de zoon van wijlen ex-international Wim Franke, die met 43 punten nog steeds de hoogste score namens Nederland in een interland op zijn naam heeft staan. En hij is de vader van huidig international Yannick Franke.

In 14 seizoenen eredivisie bij Amsterdam (3 jaar), Den Helder (8 jaar), Den Bosch (1 jaar) en Amsterdam (2 jaar) vierde hij niet minder dan acht landskampioenschappen en vier NBB Bekers.

Bij ABN AMRO is Rolf Franke Director Lending Corporate Banking. Franke is daarnaast ook Directievoorzitter van de ABN AMRO Groenbank.

Joop Brakenhoff

Joop Brakenhoff (van 2 juli 1965) is penningmeester van de Stichting NMT. Joop meet 2 meter 3.

Van 1978 tot 1987 speelde hij bij BV Leiderdorp, de laatste jaren als forward/center in Heren 1. Tevens kwam hij in de jeugd uit voor het team van Rayon West.

Brakenhoff trad in 2016 toe tot het bestuur van de Stichting NMT. In februari 2017 nam hij de functie van penningmeester over van ex-international Virgil; Ormskerk.

Joop Brakenhoff werkt als Executive Director Global Audit bij Heineken International.

 

Bert Panman

Bert Panman (van 14 mei 1948) is de secretaris van de Stichting NMT. Bert meet 1 meter 94.

Van 1966 tot 1969 speelde hij als forward in het eerste team van de vereniging GSSV Donar. In de jaren negentig was hij bestuurslid van de Groningse eredivisionist.

Na 33 jaar Gasunie is Bert Panman tegenwoordig directeur van Pan Gas Consultancy.

Eelco Derks

Eelco Derks (van 29 oktober 1969) is bestuurslid marketing van de Stichting NMT. Eelco meet 2 meter 2.

Hij debuteerde in het seizoen 1988-1989 in Delft naast de huidige hoofdcoach van de Orange Lions, Toon van Helfteren, in de Nederlandse Eredivisie, om vervolgens vier jaar lang uit te komen voor Southeast Missouri State. Daar vervolmaakte hij tevens zijn marketing opleiding. Derks speelde aansluitend vijf seizoenen voor Den Helder en vier seizoenen voor Rotterdam. Hij werd twee keer landskampioen, won één keer de Final Four en speelde twee keer in de All Star Game.

Toon van Helfteren liet hem op 6 mei 1994 in Antwerpen debuteren in Oranje. Derks speelde in totaal 40 interlands onder Van Helfteren en 4 onder de Israëliër Bob Gonnen.

Eelco Derks was vijf jaar lang projectmanager bij Rotterdam Topsport. De voorbije vijf jaar voerde Eelco Derks de directie over schaatshal Thialf in Heerenveen.