[email]

Bestuur Nederlands team wil Oranje weer onder hoede basketballbond

27/02/2019

Het Nederlands basketbalteam moet weer onder de hoede van de Nederlandse Basketball Bond (NBB) komen. Dat is de wens van de stichting die de afgelopen vijf jaar de activiteiten van het Nederlands mannenteam heeft georganiseerd. De stichting Nederlands Mannen Team (NMT) vindt de tijd rijp om na dit jaar te stoppen.

Het bestuur van de NBB toont zich verheugd over het voornemen van het NMT om de Orange Lions over te dragen aan de bond. Voorzitter Francisca Ravestein spreekt haar grote waardering uit over het initiatief van het NMT en het werk dat de stichting de afgelopen vijf jaar heeft verricht. “Het NMT heeft het geweldig gedaan en de voorwaarden gecreëerd voor de Orange Lions om zich sportief op de kaart te zetten. Dat is geweldig gelukt met deelname aan het EK en zeges op grote basketballanden als Kroatië en Italië. Het Nederlandse basketball is het NMT veel dank verschuldigd.”

Nu de WK-kwalificatiereeks er op zit – afgelopen maandag speelde Nederland in Polen z’n laatste duel – lopen alle contracten af die de stichting met de coaches en ondersteunende partijen heeft afgesloten. Volgens NMT-voorzitter Bert Kragtwijk is het nu aan de NBB om te beoordelen wat de koers de komende jaren moet worden en wie aan het roer moet staan. “Aangezien wij eind dit jaar stoppen, is het niet aan ons om die besluiten voor de komende jaren te nemen.”

Het NMT wil de NBB graag adviseren over de organisatorische en technische gang van zaken bij de Orange Lions. Het bestuur van de NBB zegt op zijn beurt graag samen te werken met het NMT om de overdracht van het Nederlands team vorm te geven en de ingeslagen weg te vervolgen. De ambitieuze doelstelling om toe te werken naar deelname aan de Olympische Spelen van 2028 blijft daarbij het uitgangspunt. Ravestein: “Vanzelfsprekend maken we graag gebruik van de expertise van het stichtingsbestuur.”

Terugblikkend zegt NMT-voorzitter Bert Kragtwijk grote waardering te hebben voor de inspanningen van hoofdcoach Toon van Helfteren en zijn assistent Sander van der Holst de afgelopen jaren. “Dankzij hen en de spelers heeft Nederland voor het eerst in 26 jaar weer aan het EK meegedaan en streden we eindelijk weer mee om een WK-ticket. Tegelijk willen we de NBB niet voor de voeten lopen en de bond de mogelijkheid bieden om technisch een andere weg in te slaan.” Van der Holst heeft inmiddels laten weten niet opnieuw beschikbaar te zijn.

Toen de NBB in 2013 in financieel zwaar weer terecht kwam, nam na inspanningen van een aantal sponsoren en de eredivisieclubs de uit vrijwilligers bestaande stichting Nederlands Mannen Team (NMT) het Nederlands team onder zijn hoede. Inmiddels staat de bond er weer beter voor en heeft de afgelopen twee jaar financieel weer kunnen bijdragen aan de Orange Lions. Bovendien zijn de NBB en het NMT ook partners in de Orange Lions Academy, het nationale door NOC*NSF ondersteunde opleidingsprogramma aan de mannenkant. Voor de stichting is ook dat een reden om het Nederlands team weer bij de bond onder te laten brengen. Kragtwijk: “Voor een verdere professionalisering is dat nodig.”

De stichting NMT heeft er vertrouwen in dat de NBB de weg omhoog met het Nederlands mannenteam zowel financieel als organisatorisch kan doorzetten. De komende tijd wil de stichting gebruiken om het team weer aan de bond over te dragen. Voordat het NMT aan het einde van 2019 z’n activiteiten beëindigt, organiseert het stichtingsbestuur in het najaar nog de twee wedstrijden van het eerste kwalificatievenster voor het Europees Kampioenschap van 2021 en neemt het mogelijk ook nog het zomerprogramma van de Orange Lions voor z’n rekening.