[email]

Duitsland moet het doen zonder Schröder

27/07/2016

Dat Dirk Nowitzki op EuroBasket 2015 voor het laatst voor Duitsland in actie kwam, was al bekend. Gisteren is duidelijk geworden dat Duitsland, een van de tegenstanders van de Orange Lions, het deze zomer ook zonder Dennis Schröder moet stellen.

Schröder was recent in Duitsland, maar is inmiddels terug in Atlanta om zich voor te bereiden op zijn mogelijk belangrijkste seizoen uit zijn carrière. In zijn eerste drie seizoenen bij de NBA-club Atlanta Hawks kwam de 1.88 meter lange spelverdeler van de bank. Onlangs hebben de Hawks afscheid genomen van de startende guard Jeff Teague. Daarmee is de weg vrijgekomen voor de 22-jarige Schröder om als starter de regie in handen te nemen bij de Hawks.

DBB- vicepresident Armin Andres laat weten begrip te hebben voor de keuze van Schröder. “Het is een hele bijzondere situatie voor Schröder die beslissend kan zijn voor zijn verdere carrière als basketballer. Hij gaat komend seizoen starten voor Atlanta. Die organisatie wil dat Schröder voor de officiële trainingen gaan beginnen al een intensief trainingsprogramma ondergaat. Daar hebben wij begrip voor.”

Schröder geeft via de website van de Duitse bond aan dat zijn rol voor de Duitse ploeg niet ten einde is. “De Olympische Spelen van 2020 zijn mijn doel. Ik verzoek alle fans begrip te hebben voor mijn situatie. Ik kijk nu al uit naar het weerzien met mijn teamgenoten op EuroBasket 2017.”

Het is een nieuwe tegenslag voor de Duitse bondscoach Chris Fleming, want eerder hadden belangrijke internationals als de spelverdelers Per Günther en Heiko Schaffartzik zich al afgemeld voor deze zomer. Na bekendmaking van 23 namen voor de Duitse selectie haakten nog eens drie spelers af: Anton Gavel, Lucca Staiger en Konstantin Klein. Ondanks deze afmeldingen was er ook nog positief nieuws voor Fleming. Makai Mason heeft zich namelijk gemeld voor de Duitse selectie. Mason, een 1.88 meter lange Amerikaan met een Duits paspoort, komt momenteel uit voor de universiteitsploeg van Yale waar hij goed is voor gemiddeld 16 punten, 2.8 rebounds en 3.8 assists.

De Duitse selectie bestaat momenteel uit Danilo Barthel, Robin Benzing, Hans Brase, Niels Giffey, Patrick Heckmann, Andreas Obst, Alex King, Maodo Lo, Makai Mason, Tibor Pleiss, Bogdan Radosavljevic, Karsten Tadda, Daniel Theis, Johannes Thiemann, Akeem Vargas, Johannes Voigtmann, Paul Zipser en Maik Zirbes.