[email]

Eelco Derks bestuurslid bij Stichting NMT

20/12/2016

Eelco Derks (47) gaat het bestuur van de Stichting Nederlands Mannen Team (NMT) versterken. De 44-voudig basketballinternational krijgt in het stichtingsbestuur de portefeuille marketing. Derks was tot voor kort directeur van schaatstempel Thialf in Heerenveen.

Met het toetreden van Eelco Derks tot het bestuur verstevigt de Stichting NMT het uitgangspunt ‘Van Internationals, voor internationals, met het oog op de toekomst’. In het stichtingsbestuur hebben ook de voormalige internationals Bert Kragtwijk (voorzitter), Rolf Franke (technische zaken) en Virgil Ormskerk (financiële zaken) zitting. Het bestuur wordt gecompleteerd door Joop Brakenhoff, Bert Panman (voormalig voorzitter van Donar) en Jacob Bergsma (lid van verdienste NBB).

Eelco Derks kan zich uitstekend vinden in de uitgangspunten van de Stichting NMT die met het Nederlands mannenteam als vlaggenschip probeert het hele Nederlandse basketball een betere toekomst te verschaffen. Derks: ‘Daar werk ik graag aan mee. Basketball is altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Ik doe – net als al die andere internationals – graag iets terug voor de sport die mij veel heeft gegeven.’

Derks ziet een belangrijke uitdaging liggen. ‘Het project van het NMT moet een substantiële financiële basis leggen voor de lange termijn. De Stichting NMT is voortdurend bezig, niet alleen met de sportieve toekomst van het Nederlands team, maar ook met de financiële toekomst. De nieuwe FIBA-kalender gaat de Orange Lions steeds meer zichtbaar maken. Dat moeten wij in 2017 aangrijpen om de financiële armslag van Oranje sterker te maken.’

De Orange Lions komen in augustus 2017 in actie tijdens de pre-kwalificatie voor het Wereldkampioenschap van 2019 in China. Nederland neemt het in de poule op tegen Oostenrijk en Albanië. De bovenste twee ploegen van de poule gaan door naar de volgende WK-kwalificatieronde die in november 2017 begint.

De roots van Eelco Derks liggen nadrukkelijk in het basketball. Tijdens zijn actieve basketballloopbaan speelde de hoofdcoach van de Orange Lions Toon van Helfteren een belangrijke rol. Derks maakte bij De Boo DAS Delft in 1988 zijn opwachting in de eredivisie met Toon van Helfteren als belangrijke ploeggenoot. Op 6 mei 1994 liet Van Helfteren vervolgens Derks debuteren in het Nederlands team tijdens een oefeninterland in Antwerpen tegen België.

Derks kwam in totaal 44 keer uit voor Oranje; de laatste keer op 26 februari 2000 in Salo tegen Finland. Hij speelde 40 interlands onder bondscoach Toon van Helfteren en 4 interlands onder de Israëliër Bob Gonnen. Zijn beste interland speelde Derks tegen Roemenië. Tijdens dat EK-kwalificatieduel in 1995 maakte hij in Almere 21 punten.

Na bij Southeast Missouri State een basketball- en marketingopleiding te hebben genoten, speelde Derks in Nederland vier jaar voor Mustang Jeans en René Coltof Den Helder. Aansluitend kwam hij vier jaar uit voor Idétrading en Gunco Rotterdam Basketball. Derks werd landskampioen met Den Helder in 1995, nadat hij met dezelfde club in 1994 de Final Four had gewonnen. Hij speelde twee keer in de All Star Game.

Naast zijn sportieve carrière bekleedde Derks diverse managementfuncties in de sport, geheel in lijn met zijn studie marketing aan Southeast Missouri State en zijn studie sportmanagement en marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Van 1998 tot en met 2001 was Eelco Derks projectmanager bij Rotterdam Topsport en van 2002 tot en met 2007 directeur volleybal en basketball bij Omniworld Almere. Aansluitend was hij programmamanager sport bij Coresta Living Vision, waarna hij in 2012 directeur van ijsstadion Thialf werd.