09/12/2015
Het is al weer even geleden dat het Nederlands mannenteam het Europees Kampioenschap in Zagreb, Kroatië speelde. Hoewel de prestaties van dit toernooi onze gedachtes nooit zullen verlaten, is het soms toch moeilijk om de binding met de spelers te behouden en deze na zo’n succesvol EK als het vorige te blijven volgen. Natuurlijk zijn we ontzettend benieuwd hoe de Nederlandse basketballers het momenteel doen en daarom zullen we met enige regelmaat een update plaatsen om jullie zowel op de hoogte te houden van wat de spelers doen, maar tevens wat meer over de beste Nederlandse spelers te vertellen, onze Nederlandse glorie.
Deze week hebben we een aantal vragen gesteld aan een aantal van de Nederland A en Nederland B (het schaduwteam) spelers die afgelopen zomer van team gewisseld zijn. We schotelden deze spelers de volgende vijf vragen voor:
1. Wat is het grootste verschil tussen je oude en nieuwe club?
2. Hoe zijn de steden vergeleken met elkaar?
3. Wat zijn je doelen bij je nieuwe club?
4. Hoe heeft het EK bijgedragen aan je ontwikkeling?
5. Wat was je leukste EK moment?
Wij stelden deze vragen aan een aantal in Nederland actieve spelers (Leon Williams van SPM Shoeters, Jessey Voorn van Landstede Basketball en Yannick Franke van Donar Groningen).
Leon Williams
Verhuisde in het afgelopen off-season na 3 jaar Landstede Zwolle naar SPM Shoeters.
Het grootste verschil tussen beide clubs is dat SPM Shoeters Europees speelt en dat Landstede dat helaas niet doet. SPM Shoeters heeft een rijke historie met vele prijzen. Verder zijn de verschillen tussen beide clubs eigenlijk klein te noemen.
Het feit dat er in Brabant een andere sfeer hangt (qua mensen, locaties) dan in Zwolle. De stad Zwolle lijkt wat dat betreft heel erg op mijn geboortestad Amersfoort, waar Den Bosch toch een heel andere stad is.
Ik wil zoveel mogelijk prijzen winnen met Den Bosch! Daarnaast was het een uitdaging om voor het eerst in mijn carrière in de FIBA Europe Cup te mogen spelen. Dit gaf me wederom een kans om mezelf te bewijzen in een nieuwe competitie en net als op het afgelopen EK veel te leren.
Het grootste verschil is dat het niveau op het EK een stuk hoger ligt dan in de Nederlandse competitie. Om deze reden ligt de handelingssnelheid vele malen hoger op het EK. Hier leer je mee omgaan en dat komt nu goed van pas in de wedstrijden van Den Bosch.
De winst tegen Georgië!
Yannick Franke
Verhuisde in het afgelopen off-season, na bij Challenge Sports Rotterdam topscorer van de Dutch Basketball League te worden, naar Donar Groningen.
Een groot verschil tussen Rotterdam en Groningen zijn de prioriteiten voor een sport. Beide steden hebben een enorme sportcultuur, wat fantastisch is. In Rotterdam is de sportcultuur voornamelijk voetbal, terwijl in Groningen voetbal en basketbal een hoge prioriteit heeft.
Beide steden zijn fantastisch en er zijn in beide steden veel dingen te doen zijn. Groningen zit wel wat ver van de Randstad in vergelijking met Rotterdam. Dat is wel jammer.
Mijn doel is niet veranderd vergeleken met de voorgaande jaren en dat is: Ik wil mij zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.
Om op een EK te mogen rondlopen op deze leeftijd, is een enorme stap in de ontwikkeling. De ervaring die wordt opgedaan door zo’n toernooi heeft zeer positieve effecten op een ontwikkeling.
Het mooiste, gaafste en een dierbaar moment op het EK, voor mij, was mijn allereerste schot op een EK. Om op dit podium te mogen staan, op mijn leeftijd, en dan zoiets te doen, is een memorabel moment.
Jessey Voorn
In het seizoen 2013-14 was Voorn lang herstellende van een blessure, waarna hij in januari 2015 eindelijk weer kon spelen in de Spaanse derde divisie bij CBA Gran Canaria. Dit seizoen verhuisde hij van het zonnige Spanje naar Landstede in Zwolle.
Grootste verschil is toch de stijl van basketbal. Spaans basketbal gaat voornamelijk erg snel, het is mooi basketbal. De club zelf was wat minder professioneel, het is eigenlijk een club waar ze de jeugd opleiden en klaarstomen voor college en daarbij hadden ze een profteam met een paar veteranen en veel jonge talenten. Zwolle is een team dat streeft naar een kampioenschap op het hoogste niveau van Nederland. Dat is nogal een verschil.
Las Palmas is de hoofdstad van het Spaanse eiland Gran Canaria waar voornamelijk veel Spanjaarden wonen in vergelijking met de rest van het eiland, dus niet zo toeristisch. Mooi weer altijd en mensen houden van basketbal, dus het leeft enorm. Zwolle daarentegen is een klein, leuk stadje waar ik me toch goed kan concentreren op mijn sport, ik woon nog geen vijf minuten van de hal vandaan en heb altijd de gelegenheid om daar heen te gaan, dat was in Las Palmas niet zo.
Mijn doelen bij mijn nieuwe club zijn, ‘de oude Jessey’ weer laten zien. Kampioen van Nederland worden, de beker winnen en dat de Nederlandse basketbalwereld met verbazende kikkerogen laten ervaren.
Het liefst stond ik daar natuurlijk zelf, maar na mijn matige jaar in Spanje verdiende ik het niet om daar te staan. Dit is een grote uitdaging voor mij om keihard te werken. Een killer jaar te hebben waarin ik mezelf opnieuw bewijs een belangrijke speler voor Nederland kan zijn. “I know what to do and I’m going to do it.” Ik ben wel erg trots op mijn broeders die ten eerste gekwalificeerd zijn voor het EK. Daarnaast hebben ze het grote toplanden erg moeilijk gemaakt en laten zien dat wij als Nederland mee kunnen draaien op dat niveau. Hier ben ik zeker trots op, en zal in de toekomst hopelijk een tandje bijdragen.