[email]

Italiaan Buscaglia nieuwe basketballcoach Nederlands mannenteam

22/07/2019

Maurizio Buscaglia is de nieuwe bondscoach van het Nederlands basketballteam voor mannen. De Italiaan is aangesteld voor de periode tot en met het Europees Kampioenschap van 2021. Met Buscaglia heeft Nederland de internationaal gelouterde coach die de Nederlandse Basketball Bond (NBB) en de stichting Nederlands Mannenteam (NMT) wilden vastleggen.

Buscaglia (50) combineert het bondscoachschap met zijn functie als coach van Grissin Bon Reggio Emilia, dat uitkomt in de hoogste Italiaanse competitie. De constructie met een bondscoach die tegelijk clubcoach is, is gebruikelijk in Europese landen.

Aan het contracteren van Buscaglia ging de afgelopen maanden een uitgebreide zoektocht vooraf. Om internationaal de volgende stap te kunnen zetten, wilden NBB en NMT een coach die op het hoogste niveau actief is in Europa, die het internationale basketball kent en die vol overtuiging de ambitie van de Orange Lions om tot de Europese top te behoren onderstreept.

Uit de gesprekken die zijn gevoerd, kwam Buscaglia als beste kandidaat naar voren. ,,Hij is enthousiast, ervaren en deskundig en weet al veel van de Nederlandse spelers. Hij heeft goed voor ogen wat er nodig is om de resultaten te behalen in de komende kwalificatiewindows. Daarnaast heeft hij ook de wens en affiniteit het Nederlands basketball verder te helpen ontwikkelen’’, aldus Okke te Velde, technisch directeur van de NBB. ,,Het is voor mij een eer om het nationale basketballteam van Nederland te mogen coachen. Er is veel talent, er zijn veel mogelijkheden. We hebben alles in huis om het EK te halen’’, aldus Buscaglia.

De kwalificatiewedstrijden voor het EK beginnen in februari volgend jaar. Via drie vensters van telkens twee wedstrijden dienen de Orange Lions zich te plaatsen. De inzet van Buscaglia zal zich concentreren op die ontmoetingen. Nederland zit in een groep met Kroatië, Turkije en Zweden.

Buiten de vensters komt er een zomerprogramma en zoekt de coach regelmatig contact met de spelers en met andere geledingen binnen het Nederlandse basketball zoals de Orange Lions Academy (OLA). Daarnaast is er intensief contact over de doorstroom van talenten naar het A-team.

Buscaglia was de afgelopen negen seizoenen coach van Dolomiti Energia Trento, dat sinds 2014 uitkomt in de hoogste Italiaanse divisie. Onder zijn leiding bereikte het team tweemaal de finale om het landkampioenschap. Hij was coach van het jaar in 2014-2015. Een seizoen later was hij coach van het jaar van de EuroCup. In 2016-2017 viel het U20-team van Italië onder zijn hoede.

Financieel passen de afspraken met Buscaglia binnen het budget dat hiervoor beschikbaar is en dat gebaseerd is op het salaris dat het NMT aan de vorige hoofdcoach betaalde. Het NMT draagt de organisatie en verantwoordelijkheid van het Nederlands team na dit jaar weer over aan de NBB.

Het debuut als coach is op 21 augustus bij de oefeninterland Polen-Nederland in het Poolse Lublin.