[email]

Nederland naar Europees Kampioenschap in 2022

21/02/2021

Dankzij een 65-57 overwinning op Kroatië heeft Nederland zich in Turkije geplaatst voor het Europees Kampioenschap van 2022.

Oranje benutte zaterdagavond meteen de eerste van twee mogelijkheden om zich via een zege te kwalificeren. De wedstrijd van maandag tegen Zweden kan nu niets meer aan de stand in de poule veranderen. Door de zege van Nederland is ook Turkije zeker van de eindronde. Kroatië was dat al. Zweden blijft thuis.

In de eerste helft keek Nederland aanvankelijk tegen een flinke achterstand aan (6-19). Bij rust waren hier nog acht punten van over (27-35). Aan het einde van het derde kwart kwam de ploeg van Maurizio Buscaglia langszij (49-48). In het vierde kwart sloeg Oranje dankzij driepunters van Olaf Schaftenaar en Yannick Franke het beslissende gaatje. Franke (15), Keye van der Vuurst de Vries (11) en Charlon Kloof (10) haalden dubbele cijfers.

Het EK vindt in september 2022 plaats in vier landen: Duitsland, Georgië, Italië en Tsjechië. In 2015 haalde Nederland voor het laatst de eindronde.