[email]

Nederland sluit oefenstage af met kleine nederlaag

21/08/2019

De Orange Lions hebben de eerste oefenstage met de nieuwe coach Maurizio Buscaglia afgesloten met een kleine nederlaag tegen Polen. In het Poolse Lublin won het naar het WK afreizende gastland met 77-71. Een matig derde kwart brak Nederland op.

Aan de wedstrijd gingen drie trainingsdagen met Buscaglia vooraf. Voor de Italiaanse bondscoach was de kennismaking van de spelers met de speelstijl die hij voorstaat het belangrijkste.

Buscaglia startte met Maarten Bouwknecht als pointguard en Charlon Kloof op de 2. Worthy de Jong en Mo Kherrazi bezetten de forwardposities. De teruggekeerde Nicolas de Jong begon als center. In de eerste helft was de langste De Jong goed voor 12 punten, waarvan de helft van achter de driepuntlijn.

In het eerste kwart kwamen de Polen al snel op voorsprong en was het na de eerste tien minuten 22-17 voor de thuisploeg. In het tweede kwart trok Nederland de verdediging aan en begon het zelf beter te schieten. Oranje passeerde Polen en leek met een minimale voorsprong de rust in te gaan. Helaas bleek de buzzerbeater van Worthy de Jong net buiten de tijd te zijn gemaakt.

Na de pauze lieten de Polen zien dat ze al langere tijd in voorbereiding zijn. Ze liepen weg naar 60-46. Maar de mannen van Buscaglia maakten waar wat de coach in woorden al had aangegeven: Nederland blijft altijd knokken. Helaas kwamen de Orange Lions uiteindelijk niet verder dan het iets meer dan halveren van de achterstand.

Yannick Franke (16), Charlon Kloof (13), Bryan Alberts (12) en Nicolas de Jong (12) kwamen in de dubbele cijfers.

Nederland bereidt zich nu voor op de EK-kwalificatieronde die in februari start.