[email]

Nederland verslaat België in slotseconde

14/08/2023

Nederland houdt kans op een vervolg in het pre-Olympisch basketballtoernooi na een 78-76 overwinning op België. Man van de wedstrijd Charlon Kloof scoorde in de slotseconde de winnende treffer. In de eerste helft leek Oranje op weg naar een dikke overwinning. Maar een zwak derde kwart bracht België terug in de wedstrijd.

Kloof was goed voor 16 punten, 5 assists en liefst 7 steals. Jesse Edwards was met 16 punten en 8 rebounds in 21 minuten eveneens van grote waarde. Emmanuel Nzekwesi kwam tot 14 punten.

Bij de pauze stond Nederland voor met 45-28. In de tweede helft was de voorsprong even 19 punten. Daarna stortte Nederland in en kwamen de Rode Duivels uiteindelijk weer op voorsprong. In de slotfase hield Kloof het hoofd koel.

Woensdag wacht Kroatië, dat aantreedt met de NBA-spelers Saric en Zubac en Real Madrid-speler Hesonja. De Kroaten wonnen zondag met 31 punten verschil van België. De nummers 1 en 2 van de poule gaan door. Bij een zege op Kroatië is Nederland daar zeker van. Anders is waarschijnlijk het wachten op de uitkomst van België- Zweden.

Het was voor het eerst na achttien kwalificatie- of eindrondewedstrijden dat Nederland weer wist te winnen. De vorige zege in een officieel duel was op 20 februari 2021, ook in Istanboel, toen tegen Kroatië. Dat was ook de laatste keer dat Nederland de Kroaten trof.

De afgelopen weken wist Oranje al wel weer twee keer in een oefenwedstrijd te zegevieren. Daarmee kwam een einde aan de langste nederlagenreeks ooit – 23 maal verlies op rij – van het Nederlands team.