[email]

Oostenrijk kiest voor jonge selectie

26/07/2016

De Orange Lions moeten in de kwalificatiewedstrijden voor EuroBasket 2017 de strijd aanbinden met Duitsland, Oostenrijk en Denemarken. Oostenrijk, op 31 augustus in Leiden de eerste tegenstander van het Nederlands team, gaat deze week van start met een jonge selectie van veertien spelers.

Oostenrijk is een lastige ploeg. De laatste twee duels tegen de Oostenrijkers gingen toch echt verloren. Vorig jaar was Nederland in de aanloop naar EuroBasket 2015 in het Italiaanse Trento aanvallend onmachtig tegen Oostenrijk: 58-49. Worthy de Jong was in dat duel goed voor 10 punten. Henk Norel kwam tot een double double met 10 punten en 10 rebounds.

Op 21 augustus 2011 kreeg Nederland, dat toen onder leiding stond van bondscoach Gadi Kedar, ook klop: 77-76. Deze wedstrijd in Sankt Pölten maakte deel uit van een EK-kwalificatieronde. Oranje had daarvoor in eigen huis wel de winst behaald: 63-60. Met een verre driepunter was Rogier Jansen destijds matchwinnaar. Henk Norel tekende in dit duel voor 25 punten.

In totaal hebben beide landen elkaar twintig keer ontmoet. Slechts twee keer speelde Oranje in eigen land (beide keren Almere) en beide duels werden gewonnen. Van de vijf wedstrijden in Oostenrijk heeft het Nederlands team er drie gewonnen. De laatste keer was in 2008 toen Nederland en Oostenrijk ook bij elkaar zaten in een EK-kwalificatiegroep. In Güssing werd het 58-54 voor Nederland, een dikke maand later werd het in Almere trouwens 83-60. Dertien keer werd er op neutraal terrein gespeeld. Nederland won tien van deze dertien wedstrijd. In totaal heeft Nederland vijftien keer gezegevierd, maar zoals gezegd: de laatste twee duels leverden verliespartijen op.

Jeugdige selectie

De Oostenrijkse hoofdcoach Kestutis Kemzura heeft een jeugdige selectie van veertien man opgeroepen. Power forward Davor Lamesic van Raiffeisen Wels is de enige speler die ouder dan 29 jaar is (32 jaar). In Sankt Pölten gaan de Oostenrijkers deze week aan de voorbereiding op de kwalificatiewedstrijden beginnen. De belangrijkste afwezige is Jakob Poeltl. De 2.13 meter lange center, die afgelopen seizoen voor de University of Utah goed was voor gemiddeld 17.2 punten en 9.1 rebounds, werd in de eerste ronde gedraft door de Toronto Raptors. Poeltl bereidt zich in de Verenigde Staten voor op zijn eerste seizoen in de NBA.

SPM Shoeters speelde voor de FIBA Europe Cup tegen de Güssing Knights. Deze ploeg herbergt drie internationals in Sebastian Koch, Moritz Lanegger en Thomas Klepeisz. In Den Bosch werd het Oostenrijkse wapen van de driepunter gehanteerd. Koch knalde er twee in, Klepeisz was vier keer succesvol van downtown. De Knights wonnen dit duel met 66-72. In Oostenrijk won SPM Shoeters overigens met 69-74. Klepeisz (twee keer) en Koch (één keer) waren in dat duel minder trefzeker. Beide spelers ontbraken overigens in de laatste interland tegen Nederland. De 24-jarige Klepeisz, een 1.90 meter lange guard, noteert in de Oostenrijkse competitie gemiddeld 13.2 punten en 4.5 assists. De 28-jarige Koch, een 2.02 meter lange forward, scoort gemiddeld 7.3 punten per wedstrijd. Ook Lanegger, een 1.90 meter lange guard, heeft een driepunter in huis. De 26-jarige Lanegger tekent voor 7.7 punten, 4.8 rebounds en 3.8 assists.

Mahalbasic

De belangrijkste speler van Oostenrijk was er vorig jaar in de oefenwedstrijd in Trento tegen Nederland niet bij. Dat is de 26-jarige center Rasid Mahalbasic. De 2.10 meter lange Mahalbasic komt uit voor het Russische BC Nizhny Novgorod waar hij goed is voor 12.7 punten en 5.6 rebounds per wedstrijd. Tijdens de kwalificatiereeks voor EuroBasket 2015 tekende de center voor 19.2 punten, 8.8 rebounds en 2.8 assists per wedstrijd. Vooral tegen Polen was Mahalbasic uitstekend op dreef met 24 en 27 punten.

Enis Murati liet tijdens de kwalificatiewedstrijden ook een goede indruk achter. De 27-jarige small forward van Leuven Bears kwam tot een gemiddelde van 14.6 punten. In de thuiswedstrijd tegen Duitslands kwam de 1.94 meter lange Murati dankzij onder meer vijf drietjes tot 27 punten. In de Belgische competitie scoort hij gemiddeld 16.7 punten per wedstrijd.

Thomas Schreiner noteerde tijdens de kwalificatiereeks ook dubbele cijfers. De 1.95 meter lange guard van Morabanc Andorra tekende voor 10.7 punten en 4.5 assists. De 29-jarige Schreiner komt in de Spaanse competitie tot 6.1 punten en 3.9 assists.

Eveneens in Spanje speelt de 1.92 meter lange Anton Maresch. De 24-jarige shooting guard is voor Burgos goed voor 9.4 punten per wedstrijd. In de kwalificatiewedstrijden richting EuroBasket 2015 tekende Maresch voor 9.2 punten. Ook de 23-jarige Maximilian Hopfgartner is actief in Spanje. De 2.06 meter lange forward speelt in de LEB Silver voor Conservas de Cambados Xuven. Daar tekent hij voor 10.1 punten en 4.2 rebounds.

BK Klosterneuburg levert de 2.07 meter lange center Jozo Rados (gemiddeld 13.2 punten, 8.7 rebounds) en de 1.95 meter lange small forward Romed Vieider (10.9 punten). De 24-jarige Filip Krämer van de Kapfenberg Bulls kan als power forward worden ingezet. De 2.02 meter lange Krämer heeft gemiddelden van 12.8 punten en 7.8 rebounds.

Joe Shaw is een Oostenrijkse Amerikaan. De 1.99 meter lange forward, die komend seizoen voor het Franse Nantes uitkomt, was afgelopen seizoen actief voor ECE Bulls Kapfenberg waar hij gemiddeld goed was voor 17.6 punten en 5.5 rebounds. Florian Trmal is een eveneens 1.99 meter lange forward. De 26-jarige Trmal, die bij Arkadia Traiskirchen Lions als small forward start, noteert 15.6 punten en 5.4 rebounds.

Nederland directe concurrent

Maresch heeft hoge verwachtingen voor de kwalificatiereeks. “Ik hoop dat we ons voor het eerst gaan kwalificeren voor EuroBasket. Er zijn mogelijkheden, maar we zitten wel in een zware groep. Ik verwacht dat Nederland onze directe concurrent zal zijn. Onze fans zullen ons daarbij moeten helpen.”