[email]

Orange Lions als eerste geplaatst bij loting pre-kwalificatie WK

07/12/2016

Het Nederlands mannen basketballteam is als eerste geplaatst bij de loting voor de pre-kwalificatie van het Wereldkampioenschap basketball in 2019. De loting vindt zaterdag plaats in de Tsjechische hoofdstad Praag.

In totaal hebben dertien landen zich ingeschreven voor de pre-kwalificatie; elf landen hebben de invitatie naast zich neergelegd. De dertien worden verdeeld over drie poules van drie en één poule van vier landen. De nummers één en twee van iedere poule plaatsen zich voor de kwalificatieronde van de FIBA World Cup 2019.

Nederland is op basis van de prestaties bij de laatste EK-kwalificatieronde als eerste van de dertien landen geplaatst. Tijdens de loting zitten in de pot met Nederland ook Bosnië en Herzegovina, Estland en Wit-Rusland. Deze drie sterke landen worden door de Orange Lions op die manier ontlopen.

De tweede pot bestaat uit Oostenrijk, Zweden, Bulgarije en Macedonië. In de derde pot zitten Slowakije, Portugal, Albanië en Kosovo.

Armenië is als winnaar van het Europees C-kampioenschap (het zogenoemde kampioenschap van de ‘kleine landen’) als laatste natie aan de pre-kwalificatieronde toegevoegd.

Afhankelijk van de loting speelt het Nederlands team tussen 2 en 19 augustus 2017 vier of zes wedstrijden om zich voor de WK-kwalificatie te plaatsen. De duels voor de WK-kwalificatie starten vervolgens in november 2017. Met de acht landen uit de pre-kwalificatiefase zullen in totaal 32 landen proberen de WK-kwalificatie te overleven.

De FIBA World Cup wordt in 2019 met 32 landenteams verspeeld in acht Chinese steden. Het WK geldt als kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen van Tokyo 2020.