[email]

Orange Lions loten Oostenrijk en Albanië in pre-kwalificatie WK

10/12/2016

 

Het Nederlands mannen basketballteam treft in augustus 2017 in de pre-kwalificatie voor het Wereldkampioenschap van 2019 in China de nationale ploegen van Oostenrijk en Albanië. Nederland moet als eerste of tweede in de poule van drie eindigen om zich voor de volgende WK-kwalificatieronde te plaatsen.

 

Hoofdcoach Toon van Helfteren kijkt met gemengde gevoelens naar de uitkomst van de loting. Van Helfteren: ‘Tweede worden in deze groep van drie: dat zou moeten kunnen. Maar ik word met het oog op het vervolg van de WK-kwalificatie liever eerste dan tweede in de groep. En dan vind ik Oostenrijk een pittige tegenstander.’

Hoewel Nederland in de historie vaker van Oostenrijk heeft gewonnen dan verloren (15 zeges om 7 nederlagen), denkt Van Helfteren met name terug aan de laatste EK-kwalificatiecyclus die in augustus van dit jaar begon met een thuisnederlaag tegen de Oostenrijkers (72-75). Van Helfteren: ‘Toen wij die EK-kwalificatieronde niet overleefden, keek iedereen naar onze laatste nederlaag tegen Duitsland, terwijl de eerste nederlaag tegen Oostenrijk misschien wel veel meer bepalend voor het eindresultaat is geweest.’

Nederland nam vervolgens in de EK-kwalificatiecyclus in het Oostenrijkse Schwechat met een afgetekende 75-61 zege duidelijk revanche. Sterker nog: van de laatste 14 onderlinge wedstrijden hebben de Orange Lions er 11 gewonnen. Van Helfteren: ‘Maar Oostenrijk blijft een moeilijke tegenstander voor ons. We zullen bovendien met deze nieuwe opzet van de kwalificatie moeten afwachten wie er volgend jaar augustus namens Oostenrijk op het veld staan.’

Nederland en Oostenrijk speelden in het kader van de WK-kwalificatie slechts één keer eerder tegen elkaar. Op 8 januari 1950 werd het in Nice 51-15 voor Nederland.

Volgens hoofdcoach Toon van Helfteren is het derde groepslid Albanië ‘een te kloppen tegenstander’. De historie geeft hem daarin gelijk. Nederland en Albanië speelden vier keer eerder tegen elkaar. Telkens ging deze zege naar Nederland met een gemiddeld verschil van 25 punten. De Orange Lions maakten zelf gemiddeld 94 punten en kregen er 69 tegen. De laatste keer dat Nederland en Albanië tegen elkaar speelden, was op 5 september 2007 in Vlore. Oranje won dat EK-kwalificatieduel met 96-63.

Alleen op 5 mei 1972 tijdens het Pré Olympisch Toernooi in Haarlem vormde Albanië een serieuze bedreiging voor Oranje. Die wedstrijd werd door Nederland uiteindelijk met 84-81 gewonnen.

De pre-kwalificatiewedstrijden voor het WK zullen tussen 2 en 19 augustus 2017 op woensdagen en zaterdagen worden gespeeld. Het exacte speelschema wordt later vastgesteld.

In november 2017 begint aansluitend de volgende WK-kwalificatieronde. De acht ploegen uit de pre-kwalificatie voegen zich dan bij 24 andere Europese landen.

De indeling van de pre-kwalificatiegroepen voor augustus 2017 ziet er als volgt uit:
Groep A: Slowakije, Zweden, Bosnië & Herzegovina en Armenië
Groep B: Albanië, Oostenrijk en NEDERLAND
Groep C: Kosovo, Macedonië en Estland
Groep D: Portugal, Bulgarije en Wit-Rusland

 

loting-pre-kwalificatie