[email]

Orange Lions sluiten af met klinkende zege

22/07/2017

De Orange Lions hebben hun laatste wedstrijd voor de Trophy Macedonia in winst omgezet. Nederland begon stroef tegen Portugal (11-24 na het eerste kwart), maar maakte daarna korte metten met de Portugezen: 66-46. Hiermee eindigden de Orange Lions als derde.

In de laatste wedstrijd van het toernooi in Skopje, dat door gastland Macedonië is gewonnen, moest hoofdcoach Toon van Helfteren het nog stellen zonder Charlon Kloof en Jessey Voorn (niet helemaal okselfris en uit voorzorg aan de kant gehouden). De Orange Lions openden derhalve met Leon Williams, Yannick Franke, Worthy de Jong, Thomas van der Mars en Henk Norel. In de eerste vijf minuten wist het Nederlands team nog aardig mee te komen met de Portugezen (9-10), maar daarna pakte Portugal door. Bijna vijf minuten bleven de Orange Lions zonder score waardoor Portugal was uitgelopen naar een 9-21 voorsprong. Nicolas de Jong, die er weer bij was, brak uiteindelijk de ban met twee rake vrije worpen. Door een driepunter van Lima vier seconden voor tijd (overigens al de zesde driepunter uit acht pogingen van Portugal), sloot Nederland het eerste kwart met een 11-24 achterstand af.

Met een rake driepunter aan het begin van het tweede kwart gaf Arvin Slagter het goede voorbeeld. Roeland Schaftenaar volgde met een and-1. Nadat Nicolas de Jong een lay-up met bonus had benut, waren de Orange Lions binnen twee minuten teruggekomen tot 20-24. Vijf punten op rij van een ontketende Nicolas de Jong, die op dat moment al op 10 punten zat, bracht Nederland na vier minuten spelen voor het eerst op voorsprong: 26-24. Verdedigend hadden de Orange Lions hun zaakjes ook aardig voor elkaar. Pas na zes minuten mochten de Portugezen via Hallman hun eerste punten bijschrijven. Daarmee werd een 18-0 run van de Orange Lions een halt toegeroepen. Norel en Franke zorgden vervolgens voor een voorsprong van 35-29, maar net als in het eerste kwart was het laatste woord voor Lima. Met zijn vijfde driepunter bracht hij de ruststand op 35-32 in Nederlands voordeel. Door een uitstekend kwart (24-8) waren de Orange Lions weer helemaal terug in de wedstrijd gekomen.

Na de pauze kwam Portugal nog terug tot 35-34, maar daarop antwoordde Nederland met een driepunter van Franke en een dunk van Norel. Langzaam nam de voorsprong van de Orange Lions toe: 44-35 na vier minuten spelen. Roeland Schaftenaar (driepunter) en Maarten Bouwknecht zorgden na een ietwat rommelige fase van beide zijden voor 49-35 na zes minuten. Van de hoge Portugese schotpercentages uit het eerste kwart was vrij weinig meer over. Door een and-1 van Franke en een driepunter van Bouwknecht liep het verschil in de achtste minuut op naar 17 punten: 55-38. Door een slecht uitgespeelde aanval (Nederland had de bal met 23 seconden, maar verloor de bal met nog zeven seconden te gaan) wist Portugal de schade na drie kwarten te beperken tot 55-42. Niettemin opnieuw een duidelijke kwartwinst (20-10) van de Orange Lions.

In het vierde kwart bleef Nederland bij de les. Nicolas de Jong bracht de marge op vijftien punten (57-42), waarna Portugal nog één keer terugkwam tot 57-45. Het waren de laatste stuiptrekkingen van de Portugezen, want via Jito Kok, Van der Mars en Worthy de Jong denderden de Orange Lions door naar 63-45. Eén minuut voor tijd vergrootte Franke met een driepunter de marge naar 21 punten. Aan de meet stond uiteindelijk een prima 66-46 zege op het scorebord.

Een dikke pluim gaat uit naar de Nederlandse verdediging. In de laatste drie kwarten kwam Portugal slechts tot 22 punten, waar het in de eerste tien minuten 24 punten noteerde. Over de hele wedstrijd werkte Portugal af tegen slechts 31% (Nederland 46%). Na 6 uit 8 driepunters in het eerste kwart volgden nog drie voltreffers uit 20 pogingen. Ook de slag om de borden was overduidelijk voor de Orange Lions: 42 om 19. Nicolas de Jong werd topscorer met 14 punten. Yannick Franke (12) en Henk Norel (10) zaten ook in de dubbele cijfers.