[email]

Verjongingskuur Orange Lions smaakt naar meer

23/12/2022

Door Mark de Vries, Dutch Basketball Network

Met de interlands tegen Oekraïne en Spanje achter de rug heb ik een aangenaam gevoel gekregen bij de potentie van onze Orange Lions. Of eigenlijk: mijn gevoel werd bevestigd; achter de horizon gloort de zon. En tegen Spanje werden de eerste zonnestralen al goed zichtbaar!
Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die vinden dat deze verjonging eerder, later of geleidelijker moe(s)t worden ingevoerd. En dat mag!

Natuurlijk, er werd verloren. Maar dat vind ik ook niet zo gek.
Ik zag echter een groep spelers die nog lang niet aan hun plafond zit. Niet individueel en zeker niet als team.
En dan te bedenken dat dit ‘alleen’ nog maar een selectie van de talenten zijn die in Europa spelen. Want ook in de Amerikaanse NCAA en Europese jeugdopleidingen rent nog een mooie groep met potentie rond.

Beeld je eens in dat deze spelers zich de komende 3 jaar (onderweg naar Eurobasket 2025) en daarna blijven door ontwikkelen. Dan is een deel van de huidige groep NCAA-ers inmiddels aan hun professionele carrière begonnen en wordt de ‘Europese basis’ nóg breder.
In de voorbereiding op een volgend eindtoernooi kunnen de spelers uit de VS, Euroleague en EuroCup ingepast worden. Ik sta niet raar te kijken als er meer dan 1 speler binnen 3 jaar in één van deze competities speelt.

Omslag in selectie
Interim bondscoach Radenko Varagic koos er voor om een groot deel van de spelersgroep van Praag/Eurobasket2022 niet op te roepen en de kans te geven aan jonge spelers. Mogelijk dat enkele spelers de rust goed kunnen gebruiken na een intensieve zomerperiode. Zeker nu het nieuwe seizoen nog lang niet is afgelopen.

Ik hoop dat er desondanks ook afstemming is geweest met de spelers die tijdens de periode vooraf aan en tijdens Eurobasket2022 voor de Orange Lions hebben gespeeld. Want hun ervaring werd natuurlijk best gemist. En enkelen van hen zullen uitstekend passen in de selectie die ons naar het volgende Eurobasket-toernooi moet brengen.
Bij de jonge spelers zit de meeste ruimte voor verbetering, dus is het verstandig hen in deze fase na een belangrijk toernooi zeker inpassen.

De potentie op een rijtje
Laten we eens beginnen bij de spelers die in Europa spelen en niet voor deze WK-kwalificatiewindow zijn geselecteerd, maar wel al eerder speelden.
Daar zitten spelers bij  waarvan verwacht mag worden dat zij in de periode naar Eurobasket2025 bij de Orange Lions zouden kunnen horen. Omdat zij het technisch, tactisch aan kunnen en belangrijke ervaring kunnen inbrengen.
Enkele voorbeelden:

Geboren in 1990 (worden 35 in 2025): Charlon Kloof, Joey van Zegeren, Thomas van der Mars, Mohamed Kherazi.
1991 (34): Leon Williams,
1994 (31) Jito Kok, Mike Schilder, Boy van Vliet, Shane Hammink (na zijn ‘sabbatical’)
Olaf Schaftenaar (1993, 32) hoort qua leeftijd ook in dit rijtje, maar speelde de window wel mee. Hij liet zien wat je aan hem kunt hebben als je hem goed gebruikt.

Voor al deze ervaren spelers zie ik nog mogelijkheden om iets toe te voegen aan de Orange Lions. Ze hebben natuurlijk ook nog groeipotentie.
Als maar een paar van deze spelers een aanmerkelijk beter en consistenter schot kan ontwikkelen in de komende 3 jaar en hun huidige capaciteiten in het teamspel beter benut worden maken we al een mooie stap.
Wat zou het mooi zijn als bijvoorbeeld Thomas van der Mars of Jito Kok een elbowschot zouden hebben, waardoor hun verdediger minder durft in te zakken naar de basket?
Hierbij denk ik ook aan het beter uitspelen van de pick and roll. De wedstrijd tegen Oekraïne gaf een spelbeeld waarbij de langere spelers een stuk vaker de bal ter hoogte van of boven de ring aangespeeld kregen. Als de Orange Lions elkaar ook daarin gaan vinden, scheelt dat een slok op een borrel, doordat er zowel outside als inside dreiging is.
Ik heb Joey van Zegeren al mooie dingen zien doen in de Spaanse LEB Gold en ook een springveer als Jito Kok zou daar wel eens meer diepgang mee in zijn spel kunnen krijgen. Dat kan met guards met het profiel ‘delen is net zo belangrijk als scoren’. En die hebben we! Het is de uitdaging om elkaar beter te gaan aanvoelen. Dat is een kwestie van vaker samenspelen en kiezen voor een spelconcept waarin die inside dreiging beter wordt ontwikkeld dan we eerder zagen.

Daarnaast zal ook de verdediging nog beter moeten klikken. Ook daar is de ervaring van de oudere spelers een belangrijke factor. Een deel van hen weet nog uit de ‘Toon van Helfteren-periode’ wat de impact kan zijn van een goede teamdefense én wat daarvoor nodig is.

Nóg meer kwaliteit in Europa!
Terug naar de WK-kwalificatiewindow van november 22.
Er waren ook enkele afwezigen die na 1994 zijn geboren. En ook daar zitten nog een aantal mogelijke selectiespelers bij!

Matt Haarms zit net in zijn tweede profjaar in een hoog aangeschreven competitie: de Basketball Bundesliga. Emmanuel Nzekwesi is net verhuisd van België naar Le Portet in de French Jeep Elite in Frankrijk. Dat mag als weer een niveautje hoger worden gezien. Toch zit hij al weer op ruim 16 punten gemiddeld.

Ook hebben we nog de clubloze Bryan Alberts. Hij heeft enkele goede seizoenen in IJsland en Noorwegen gedraaid en is ook nog maar aan zijn derde jaar als prof bezig. Hij zat al eens eerder bij de Orange Lionsselectie.
In Spanje spelen nog enkele Nederlanders als jonge prof (o.a. Kai Edwards, Menno Dijkstra, José Maconda, Oliver Bieshaar, David N’Guessan), maar ook in Nederland zullen we spelers zien die zich doorontwikkelen. Een deel van hen werd al in deze WK-window geselecteerd.

Kiezen voor verjonging; één stap achteruit, meer stappen vooruit
Er is dus een grote groep spelers voorhanden die de Orange Lionsselectie in de komende 3 tot 10 jaren kan versterken, zowel in de diepte als in de breedte. Daarbij is het opdoen van ervaring tegen goede tegenstanders een belangrijke voorwaarde. Zowel bij het eigen team als bij de Orange Lions. Dus moet je je spelers het ontwikkelplatform bieden om dat te bereiken: de echte praktijk in het veld. Dat is wat in deze ‘window’ is gebeurd.
Dat je daarmee tegen Oekraïne en Spanje je kansen op winst sterk verkleint, is een logisch gevolg. De winst halen we echter op een ander vlak dan op het scorebord.
Dat zal ons helpen om een grotere kans op plaatsing voor de volgende Eurobasket en minimaal twee overwinningen op dat toernooi.

Wat mij betreft met een behoorlijke groep supporters die zich als een echte zesde man gaan gedragen en al lawaai maken voordat het team het nodig heeft.