[email]

Voor het eerst tegen Servië

05/05/2021

Op het EK 2022 komt Nederland voor het eerst uit tegen Servië. Het is de eerste wedstrijd in de groepsfase van Eurobasket 2022. De ontmoeting tegen de Serven staat gepland op 2 september. Daarna volgen Israël (3 september), gastland Tsjechië (5 september), Polen (6 september) en Finland (8 september). Alle wedstrijden zijn in Praag. De eerste vier plaatsen zich voor de volgende ronde.

Oranje is tot nu toe 103 keer in actie gekomen tegen de vijf tegenstanders, met een balans van 36 overwinningen en 67 nederlagen. Van Tsjechië wist het Nederlands team nog nooit te winnen. Alle zes ontmoetingen – nooit op een EK – gingen verloren. Tegen Finland kwamen de Orange Lions 28 keer uit, wat tien keer tot winst leidde. Er waren zes ontmoetingen tijdens een EK, waar één winstpartij bij was.

Polen ontmoette Nederland tot nu toe 31 maal. Daarbij won Oranje elf keer. De allereerst wedstrijd was op 28 april 1947 tijdens het Europees Kampioenschap in Praag, ook deze keer de speelstad. Polen won met 40-23. De laatste drie wedstrijden vonden in de afgelopen tweeënhalf jaar plaats. Polen won alle keren, al was het verschil steeds kleiner. Op EK’s kwamen Nederland en Polen elkaar zeven keer tegen, met twee keer winst voor de Orange Lions.

Tegen Israël speelde Oranje 38 maal, met vijftien keer winst. Vijf keer was er een duel tijdens een Europees kampioenschap, met drie zeges voor Nederland.