[email]

Oranje wint na zes jaar weer thuiswedstrijd

23/06/2024

Voor het eerste sinds 1 juli 2018 heeft Nederland weer een wedstrijd in eigen land weten te winnen. Na elf thuisnederlagen op rij won Oranje op zondag 23 juni 2024 met 61-54 van België. Oranje trad in het oefenduel aan met de 17-jarige debutant Dwayne Aristode in de basis. De in Amerika uitkomende guard speelde verdienstelijk en kwam tot 8 punten. Topscorer was David N’Guessan met 14 punten en 9 rebounds.

Van de vaste kern van Oranje was een deel niet in de selectie opgenomen en speelde een deel niet mee. Marijn Ververs was met zijn 21e interland de meeste ervaring Orange Lion. De wedstrijd ging lang gelijk op. In het vierde kwart liep Nederland uit naar 55-43. De Belgen vochten terug, maar konden niet meer langszij komen.

Pointguard Joryam Saizonou (22) maakte eveneens zijn debuut voor Oranje. Hij had een wat ongelukkige middag met balletjes die steeds uit de ring draaiden.

Woensdag oefent de ploeg van Aris Shivek opnieuw tegen België. De vorige thuiszege van Oranje op 1 juli 2018 in Groningen was toen verrassend tegen Italië voor de wk-kwalificatie. De serie van elf thuisnederlagen op rij was de langste reeks aan verlieswedstrijden op eigen bodem ooit van het Nederlands team. Eerder maakte Shivek al een einde aan de langste reeks nederlagen op rij. Die eindigde vorig jaar na 23 keer verlies achterelkaar.